Ghid restaurante si baruri Bucuresti
Restaurante
Cafenele
Bar / Pub
Club / Disco
Night club
Casino
Saloane
Pizza
Catering
Evenimente
Articole
Stiri


Abonare la newsletter:

Go!

Nou pe site:

Ideal pentru:

Meniuri:

Cele mai vizitate:

Cele mai votate:


Ultimele actualizari:


 Căutare:  
 


Cauta!
 
avansată







Mic dictionar gastronomic traditional

Incercam prin acest articol sa spicuim din bogatia limbii romane, incercand sa va readucem pe buze cuvinte ciudate si demult uitate (de unii), referitoare la sfanta sarbatoare a ospatului romanesc.

Nu suntem convinsi ca romanului ii place munca (si nici Uniunea Europeana nu e prea convinsa de acest lucru), dar cu siguranta romanului ii place sa bea, sa manance si sa dantuiasca pana in zori de zi.

Va dorim distractie placuta in citirea acestui articol si va asiguram ca toate cuvintele de mai jos sunt gasite prin carti romanesti, de bucate sau nu, care noua cel putin ne-au incantat copilaria pe la praznice si sarbatori.


-A-
alivenci = placinte moldovenesti (cu branza)

-B-
babic = salam de casa uscat la vant (reteta traditionala sarbeasca - se pronunta babici)
braga = bautura racoritoare cu gust acrisor, preparata din faina fiarta si fermentata

bujenita = carne afumata
bulca = chifla; franzela

-C-
chiolhan = chef mare, petrecere, paranghelie

-G-
ghiuden (ghiudem) = carnati afumati, condimentati si uscati la vant, preparati din carne de oaie, capra, vita sau vanat.

-I-
Imambaialdi = mancare de vinete impanate cu rosii si usturoi, care se serveste de obicei rece - specialitate turceasca

-J-
jintita = urda nestrecurata, amestecata cu zer, ramasa pe fundul recipientului in care s-a facut aceasta, dupa scoaterea acesteia prin fierbere

-P-
plescoi = carnati din carne de oaie cu usturoi si ardei iute, trasi in mat subtire, presati, uscati si afumati - denumire de origine protejata din judetul Buzau
pogaci = azima, turta de malai sau de faina coapta in cuptor (ocazional in aluat se adauga jumari)
prapur(prapure) = membrana care inveleste organele interne din zona abdominala, folosita ca suport sau invelitoare pentru anumite preparate din tocatura (de exemplu pentru drob dar nu numai)
puricei = mancare campeneasca facuta din mamaliga ramasa de peste seara, la care se adauga branza, oua, unt, ocazional afumatura sau jumari, facuta la cuptor sau la foc iute

-S-
sarailie = prajitura dulce facuta din foi de placinta umplute cu nuci, migdale sau fistic, rulate si insiropate cu miere sau sirop gros de zahar

saslic = frigarui (de oaie sau berbec) - specialitate orientala
serbet = preparat de casa sau alimentar pe baza de zahar si fructe, foarte dulce, obtinut prin fierbere pana la ingrosare
sugiuc = produs dulce obtinut prin fierberea nucilor, alunelor sau migdalelor amestecate cu faina in must proaspat - specialitate turceasca; carnat afumat de oaie, capra sau vita cu condimente - specialitate turceasca

-V-
virsli = reg. carnaciori de oaie si vita, cu gust specific, care se mananca de obicei fierti, din zona Tarii Hategului

-Z-
zahana (zalhana) = restaurant situat pe langa o macelarie de obicei unde se servesc preparate macelaresti, de obicei de oaie sau vita
zaiafet = chef mare, cu lautari de obicei (termen de origine turca)

(lista in constructie:) - reveniti pentru update)

Castronomicus





Facebook

Cocktail - Mojito - o experienta cubaneza
De la Fidel Castro incoace, rusu´, amerecanu´ si beneinteles romanul verde (ala care stie) toarna Mojito in ei. Mai mult, clasamentele il situeaza pe locul trei in lume ca popularitate intre coctailuri. Dar ce e Mojito si ce il face atat de special in colorata lume a cocktailurilor?

Continuare..

Linkuri.ro - Online directory WebIndex - Catalogul site-urilor in imagini
20 Apr 2018, 00:18 Server: v1.  -  Developed by Webdev