Ghid restaurante si baruri Bucuresti
Restaurante
Cafenele
Bar / Pub
Club / Disco
Night club
Casino
Saloane
Pizza
Catering
Evenimente
Articole
Stiri


Abonare la newsletter:

Go!

Nou pe site:

Ideal pentru:

Meniuri:

Cele mai vizitate:

Cele mai votate:


Ultimele actualizari:


Exec Edu
Curs manager resurse umane
exec-edu.ro

Wild Escapes
Programe de teambuilding outdoor
www.wildescapes.ro

 Căutare:  
 


Cauta!
 
avansată







Mancarea mexicana - adevar si legenda

Fajitas
Bucataria mexicana este una din cele mai exotice si mai apetisante bucatarii ale lumii. Uimiti de originalitatea ei, romanii se inghesuie in restaurante mexicane fara sa cunoasca macar cateva lucruri despre aceasta.

Contrar a ceea ce se crede, mancarea mexicana nu este neaparat iute. Este o mancare gustoasa, bogata in fasole, porumb, branzeturi, rosii, cartofi, iar dintre carnuri, pui, peste si ocazional porc. Exista si mancaruri iuti, dar cele mai multe mancaruri nu sunt iuti. Specificul mancarurilor mexicane este dat intr-o mare masura si de clima: caldurile toride presupun ca mancarurile sa fie preparate rapid si servite cat mai repede, pentru a fi apreciate la adevarata lor valoare. Din aceasta cauza nu veti gasi la restaurantele mexicane retete traditionale de muraturi sau alte preparate culinare conservate. Gusturile variate ale acestor mancaruri sunt bineinteles dictate de multitudinea de condimente folosite in mod traditional, in special la sosurile care garnisesc bucatele respective, si care cu mici exceptii nu difera mult de cele folosite in bucataria romaneasca: usturoi, ceapa, dafin, ardei iute, piper etc.


Dintre mancarurile traditionale mexicane enumeram (e bine sa stiti dinainte ce comandati ca sa nu aveti vreo surpriza in cazul in care ospatarul nu stie sau nu are timp sa va spuna in ce consta fiecare fel de mancare):

  • tortilla - un fel de lipii din faina sau cartofi care insotesc toate felurile de mancare mexicane
  • quesadillas - tortillas umplute cu diverse legume, pui si dressinguri
  • fajitas de pui/vita - carne de pui/vita la gratar garnisita cu legume si sosuri marinate pe baza de bere, vin sau otet
  • buritto - tortillas garnisite cu carnati mexicani, fasole boabe si dressinguri

In final, un mic ´instructaj´ despre consumul de ardei iute. De multe ori asociat cu mancarea mexicana, ardeiul iute sau red hot chilli pepper este o prezenta inedita si de efect in bucataria mexicana. Ardeiul iute era cunoscut inca de acum 7000 de ani, dupa ultimele cercetari, si a fost folosit in America Centrala inclusiv ca moneda de schimb.

Tentatia de a comanda la un restaurant mexican ceva picant este mare. Trecand peste bravura, urmeaza momentul adevarului: unele mancaruri pot fi atat de condimentate, incat gura iti ia foc pe romaneste. Cel mai bun remediu este laptele, iaurtul sau in lipsa acestora, miezul de paine. Trebuie sa stiti ca ardeii mexicani pot fi extrem de iuti, cel mai iute fiind considerat ardeiul Habanero, care este cotat cu cele mai multe puncte pe scala Scoville. Aceasta scala este un sistem de clasificare a ardeilor iuti incepand de la 0 - ardeii grasi de California, pana la 100-500 peperoncini, 50.000 ardeiul iute de Cayenne si chiar 300.000 de unitati pentru ardeiul Habanero. Sistemul a fost initiat de Wilbur Scoville inca din anul 1912, si are la baza acestor clasificari prezenta unui alcaloid responsabil de ´iuteala´ ardeilor, numit capsaicina. Acest alcaloid ca substanta in stare pura este cotat la 16.000.000 pe scala Scoville, ceea ce inseamna ca cel mai iute ardei, Habanero, are o concentratie de alcaloid de aproximativ 2%, suficienta sa arda pielea de pe maini la contactul cu ardeiul respectiv.

Si totusi, de ce ne chinuim sa mancam acesti ardei? Un efect ascuns al consumului de ardei iute este secretia unor substante naturale de catre organism, numite endorfine, capabile sa anihileze efectul de ´iute´ pe care il simtim de la ardei uneori pe tot tractul digestiv. Aceste substante sunt veritabile ´droguri´, inrudite cu cofeina, novocaina sau cocaina si dau acea senzatie de placere profunda pe care o simt consumatorii de mancaruri iuti si in general orice om al carui tesut este in curs de vindecare prin actiunea acestor substante.

Si nu in ultimul rand, retineti ca cea mai iute parte a ardeiului nu sunt semintele, ci teaca ce le inveleste, numita si placenta. Semintele sunt si ele iuti, dar iuteala lor se datoreaza contactului prelungit cu acest invelis.

Deci, cereti sos de chili, dar consumati-l cu prudenta, si in limitele pe care vi le cunoasteti, pentru ca daca nu sunteti obisnuit cu mancarea iute, puteti transforma o seara minunata intr-un veritabil cosmar.

Castronomicus

Restaurante cu specific mexican



Dentestet
Clinica stomatologica Denstestet din Bucuresti ofera:
- aparat dentar
- implant dentar
- albire dinti

 www.dentestet.com


Facebook

Peppermint Mojito - savoare de toamna
Acest cocktail este o varianta mai de toamna a celebrului Mojito, la fel de racoros, dar ceva mai complicat de realizat daca nu aveti destul de multa dexteritate pentru marginea garnisita cu zahar.
Continuare..

Linkuri.ro - Online directory WebIndex - Catalogul site-urilor in imagini
17 Jul 2018, 14:47 Server: v1.  -  Developed by Webdev